Kira hukuku, bir mülkün (menkul ya da gayrimenkul) kiralanması sırasında kiraya veren ile kiracı arasındaki hak ve yükümlülükleri düzenleyen bir hukuk dalıdır. Kira sözleşmesi ise, kiraya verenin bir mülkü belirli bir süreliğine kiracıya kullanması için vermeyi, kiracının da kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi kabul ettiği bir anlaşmadır. Kira sözleşmesinin kural olarak yazılı olarak düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır. Kira sözleşmesi sözlü olarak da düzenlenebilir.
Kira Hukukunun Kapsamına giren bazı önemli konular şunlardır:
- Kira bedelinin belirlenmesi ve ödenmesi: Kira bedelinin ne kadar olacağı, ne zaman ve nasıl ödeneceği gibi konular, taraflar arasındaki kira sözleşmesinde belirlenir. Ancak kiracıyı korumak amacıyla, belirlenen kira bedelinin yenilenen dönemde ne miktarda artırılacağı/kira artış oranı , konut ve çatılı iş yeri niteliğindeki gayrimenkuller için tüketici fiyat endeksinin oniki aylık ortalamasını geçemeyecektir.
- Kiracının hakları: Aynı zamanda kiraya verenin yükümlülükleridir. Kiracı, kiraladığı mülkü sözleşme koşullarına uygun olarak kullanma hakkına sahiptir. Bu kapsamda kiraya verenin de sözleşme süresi boyunca kiralananı, kiracının kullanımına uygun bir şekilde tutma zorunluğu bulunmaktadır.
- Kiraya verenin hakları: Aynı zamanda kiracının yükümlülükleridir. Kiraya veren, kira bedelini ve yan giderler olarak adlandırılan aidat vs. giderleri, zamanında ve eksiksiz olarak alma hakkına sahiptir.
- Kira sözleşmesinin feshi: Kira sözleşmesi, çeşitli nedenlerle feshedilebilir. Örneğin, kira bedelinin ya da yan giderler olarak adlandırılan aidat vs. giderlerinin ödenmemesi, kiracının sözleşmeye aykırı davranması gibi durumlar kira sözleşmesinin feshi için geçerli nedenlerdir.
- Tahliye davaları: Kira sözleşmesinin feshi durumunda açılabilecek davadır. Davanın amacı kiracının tahliyesi ile mecuru boş bir şekilde kiraya verene teslimidir.
Kira Hukuku, gelişmekte olan bir alandır ve yasal çerçeve sürekli olarak değişmektedir. Bu alandaki güncel hukuki sorunlarınız için bu alanda uzman bir avukata danışmanız önemlidir.